Sağlık sigortası denildiği zaman pek çok kişinin aklına genel sağlık sigortası gelir. Ancak günümüzde pek çok sigorta alternatifi bulunur. Tüm sağlık sigortaları poliçelerden oluşur. İlk etapta bakıldığı zaman ana teminatlar benzerlik gösterse de, ek hizmetlerde farklılıklar meydana gelir. Özel sağlık sigortası ile tamamlayıcı sağlık sigortası arasındaki farklar bunlara verilebilecek en net örneklerden biridir.
Özel Sağlık Sigortası Nedir?
Özel sağlık sigortasına sahip olan kişiler diledikleri hastanelerde sağlık masraflarını karşılama haklarına da sahiptir. Sağlık için özel sigorta yaptırırken kişinin 60 yaşın altında olması şart koyulur.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortasının (Tss) Açılımı Nedir?
Sosyal güvenlik sigortası (SGK) bazı durumları karşılamaz ya da limit aşan durumlarda kişinin fark ödemesi gerekir. Tamamlayıcı sağlık sigortası, böyle durumlarda kişilerin herhangi bir fark ödemek zorunda kalmadan anlaşmalı olunan hastanelerde tedavi masraflarını karşılar. Kişilere tedavi gördüğü kurslarda herhangi bir ödenek yansıtılmaz.
Tamamlayıcı Sağlık Sigortası ve Özel Sağlık Sigortası Arasında Yer Alan Farklılıklar
Her iki sigorta tipinin arasında bazı farklılıklar mevcuttur. Kişiler hangi sigortayı yaptırmak istediklerine bu farkları öğrenerek karar verebilirler. Tss ve özel sağlık sigortası arasındaki farkları şu şekilde liste haline getirmek mümkündür;
- Tamamlayıcı sağlık sigortasından faydalanmak için kişilerin SGK’lı olması istenir. Özel sağlık sigortasında ise böyle bir şart aranmaz.
- Tamamlayıcı sağlık sigortasından faydalanma yaşı 55 iken, özel sağlık sigortasında yaş sınırı 60’tır.
- Her iki sigorta arasındaki en merak edilen detay prim ödemeleridir. Tss’da prim ödemeleri daha düşüktür. Özel sağlık sigortasında alınacak hizmetlere göre prim ödemeleri daha yüksek olabilir.
- Özel sağlık sigortası yaptıran kişiler istekleri doğrultuda yurtdışında tedavi görmek için de teminat verebilir. Ancak aynı durum tamamlayıcı sağlık sigortasında söz konusu değildir.
- Tss’da hastane ücretleri SGK ve sigorta şirketleri tarafından karşılanır. Dolayısıyla katılım payı oranı ödenmez. Sadece poliçe sahibinden katılım payının ödenmesi istenir. Özel sağlık sigortasında ise kişiler hastane ücretlerinin bir kısmını kendileri öder. Yani katılım payı oranı ödenir. Bu payın miktarı ise poliçelere göre belirlenir.
- Tamamlayıcı sağlık sigortası sahibi olan kişiler sadece SGK ile anlaşmalı olan hastanelerden tedavi hizmeti alabilirler. Anlaşmalı olmayan hastanelerde tedavi görmeleri durumunda sigorta şirketlerinden herhangi bir hak talep edilmez. Özel sağlık sigortası sahibi olan kişilerin tedavilerini diledikleri hastanede yaptırma hakları vardır. Gidilen kurumun sigorta şirketiyle anlaşmalı olmaması halinde tedavinin bir kısmını şirketten talep etme hakları bulunur.
Tamamlayıcı sağlık sigortası ve özel sigortalar hakkında detaylı bilgi sahibi olmak için Gebze Bakan Sigorta’yı arayabilirsiniz.
Bakan Sigorta’nın Sağlık Sigortası ürününü inceleyebilirsiniz.
En hızlı ve en uygun Sağlık Sigorta Teklifi için.